Nytt lyse – Glo-Toob

Man kan aldrig få för mycket lyse. Sedan länge har jakten på det perfekta lyset varit nästan frenetiskt. Alla mina aktiviteter tarvar sitt perfekta lyse, oavsett om det är löpning, cykling, paddling eller friluftsliv. I utrustningslådorna ligger det många olika sorters panlampor, cykellampor, kajaklanternor, tätlyktor och bra-att-halampor.

Senste tillskottet är en liten rackare avmärket Glo-Toob. Snabbt förklarat är det 4 LED monterade i aluminium och ingjutet i Epoxy. Glo-Toob FX

Lampan är ganska liten, drivs av 1 st 23A 12v Lithium, kanaks lätt att få tag på. Kjell&Co säljer 5 för en hundring. Lampan beställde jag från finska www.lamnia.fi och det gick smidigt och hyffsta snabbt. Finland är ju inom EU tull och moms är ju redan klart. 359 spänn kostar den.

Glo-Toob finns i några olika modeller men det skiljer inte jättemycket mellan modellerna förutom IR-modellen som enbart lyser med osynligt IR-ljus. Perfekt om man skall markera sin position för attackhelikoptrar 😉

Jag valde FX-modellen som har 7 olika ljuskaraktärer. 2 olika starka fasta sken och 5 sorters blink. Beroende på vilket ljus man väljer ligger driftstiden på ett batteri på 30-80 timmar. Lampan är stor som en tumme ungefär.Tummeliten

De olika ljuskaraktärerna väljs genom att programmera lampan via strymbrytaren och sedna använda vald inställning när lampan aktiveras. Strömbrytaren är själva piggen som fästöglan sitter, man skruvar in den så tänds lampan. Lite fibbigt och smått kan jag tycka, funderar på att hitta på något så att det går enkelt att jantera lampan med otympliga paddelhasndskar. Tanken är nämligen att ha lampan som SAR-ljus i min flytväst. Ljuset är ordentligt skarpt och skall synas upp upp till 2 miles (1 miles = 1609m) enligt tillverkaren. 

Det medföljer två olika ändhylsor som skruvas i änden på lampan. Ena är en fjädrande strömbrytare, andra är den som syns på bilden ovan. Knappbrytaren är endast stänksäker för vatten. Den andra är vattentät till 3500 meter!! Jepp, dom anger vattentät till 3500 meter. Känns sjukt bra med marginal 😉

I första hand skall lampan sitta flytvästen men med tanke på hur liten och smidig den är och dess långa batteritid kommer den bli perekt som taklampa i tältet också. Lätt att hänga och lagom med ljus för att hitta sovsäckennär man skall knoppa in för natten.Ola

Multinjutare med försmak för träning, friluftsliv, mat och bilder.

Lämna en kommentar...