Förbereder för mörkersäsongen.

  • luminaid-1
  • luminaid-2
  • luminaid-3
  • luminaid-4
  • luminaid-5

Känns kanske inte helt relevant att börja planera för mörkersäsongen redan, då kvällarna nu är ljusa till framåt 22:30. Fast annat är det på höst- och vinterhalvåret då det blir mörkt redan vid 17-snåret. Många timmar blir det i mörkt tält. Som av en händelse sprang jag in i LuminAid häromdagen.

LuminAid är ett projekt som tog fart efter jordbävningen 2010 på Haiti när man insåg att man behövde ett enkelt sätt att få ljus när infrastrukturen med elleveranser havererat.  Man utvecklade en väldigt enkelt lampa för bruk i katastrofområden. Som ett sidospår säljs lampan numera till alla och den är en superenkel och smidig tältlampa. Jag köpte min på Coolstuff för 249 pix.

Själva lampan består av en uppblåsbar ballong som tjänar som spridare för ljuset, en solcell samt en powerknapp. Lampan är IPX7-klassad, flyter och ryms i handflatan. Lampan laddas i solen och 5-8 h och ger runt 8 h ljus på högre effekt och cirka 14 h på lägre effekten.

 

 

luminaid-1

Ihopvikt LuminAid med solcellen och power-knappen.

luminaid-2

Uppblåst LuminAid, den är vattentät och flyter. En liten röd diod indikerar om den laddar eller inte.

luminaid-3

Lampan är lagom stor för att kunna rymmas i taket på ett valfritt Hillbergtält.

luminaid-4

I becksvart grovkök. Bilden är tagen på 1/15s, F2.8 och ISO400 för att ge en uppfattning ljuset. Lagom myckt ljus för att pyssla och läsa i tältet eller trixa med matlagning.

luminaid-5

Stor som en handflata ungefär. Gör fast under däckslinorna eller uppe på ryggsäcken så är lampan laddad när man kommer fram.

 

Ola

Multinjutare med försmak för träning, friluftsliv, mat och bilder.

1 Response

  1. eriksjos skriver:

    ja, den verkar lite kool. Har oxå kikat på den, men lyckats hålla mig hittills :)

Lämna en kommentar...