Nördigaste på länge – Hur går din klocka?

Jag börjar med att utfärda en varning. Är du av typen som har åsikter om att folk inte får posta vad dom vill på Facebook och att det är din måttstock som gäller angående vad som är relevant information, så kan du sluta läsa nu. Nu. NU!!!!

För er nyfikna, härefter börjar nördigheten…

Låt säga att du har en, eller ett par, favoritklockor. Eller många. En av mina favoriter är min Longines Legend Diver.

IMG_1752

Longines Legend Diver på ett beige Natoband.

 

Låt oss sedan anta att du liksom jag undrar hur pass exakt den håller tiden. Då kan man lätt ta reda på detta med lite nördigheter. Först skaffar man sig appen Kello, sedan plockar man fram sitt Apple headset som följde med när man köpte sin iPhone.

IMG_1753

Apples standardlurar. Mikrofonen måste klara 10 000-20 000 Hz.

Det coola i det hela är att Kello via mikrofonen på headsetet analyserar ljuden från urverket och mäter upp gångavvikelsen i sekunder per dygn. Mätningen fungerar bara med mekaniska ur, vilket också är de enda som är intressanta att mäta på. Quartzurverk är ju så mycket mer exakta.

IMG_1754

Viktigt att dämpa omgivningsljudet så mycket som möjligt.

Klockan placeras exakt på mikrofonen i ett dämpande material så som en kudde eller duk. Rummet måste vara ganska tyst. Sedan är det bara att mäta och jämföra den billiga teatern och drömklockan från IWC.

IMG_1755

Tja, får ju vara helt okej för en mekanisk i instegsklassen. Kello mäter gångavvikelsen i +- sekunder per dag.

Ola

Multinjutare med försmak för träning, friluftsliv, mat och bilder.

1 Response

  1. fredrik skriver:

    gammal artikel men fortfarande högst aktuellt ämne, jag har funderat på att skaffa den appen, men hur länge ska en mätning pågå?

Lämna en kommentar...